شاتل

لينکستان
قیمت هتل درویشی
لایسنس اورجینال ویندوز 10
هیتر موشکی
جت هیتر
ثبت آگهی رایگان در اینترنت
درج آگهی رایگان در اینترنت
مه ساز التراسونیک
گوشی موبایل سامسونگ
تشریفات مجالس
درب ضد سرقت
سنجش و دانش
سنجش و دانش
فروش روغن گیاهی
درب ضد سرقت
دانلود آهنگ جدید امیر تتلو
دانلود نرم افزار
خدمات مجالس
ثبت آگهی رایگان
ایمیل مارکتینگ ارسال ایمیل تبلیغاتی
رطوبت ساز
تور دبی
تور کیش
درج آگهی رایگان
آموزش برنامه نویسی اندروید
همسریابی دوهمدل
آموزش سئو
پوشش سقف شیبدار
پکیج تصفیه فاضلاب
باراباس
پودر جوانه گندم
هارد SSD Samsung
مه پاش
ساخت وبلاگ
رطوبت ساز
مه ساز
خدمات مجالس
دستگاه مه پاش
دستگاه مه ساز
فیلترپرس
دانلود فیلم
نرخ ارز
درمان بواسیر
داروخونه
خرید جم کلش اف کلنز
خرید vpn
دانلود آهنگ جدید
قرص مخمر آبجو
جاهای دیدنی
خرید گیفت کارت
آلور اسپرت
آتلیه عکاسی
تشریفات مجالس
تور روسیه
سنجش و دانش
اکستندر
لارجر باکس
ثبت شرکت
کاردستی کودک
هارد SSD
آپلود عکس
دکوراسیون داخلی منزل
واضح
اجاره باغ عروسی
قیمت ssd samsung
آپلود فایل
آپلود عکس
سنجش و دانش
سنجش و دانش
آفبا
آفبا
مشاوره آنلاین
خرید خودرو
دانلود آهنگ جدید
منابع دکتری معماری
آزمون دکتری معماری
جوبن
طراحی لوگو
مونوپاد
آفبا
خرید vpn
خرید ssd samsung
اخبار ویندوزفون
اخبار موسیقی
دانلود کلش اف کلنز
کنکور دکتری
دانلود آهنگ تیتراژ بهار نارنج 94
دانلود آلبوم 6 فرزاد فرزین
دانلود آهنگ در حاشیه
افزايش بازديد
سر دوش
چت تصویری
قیمت روز زعفران
سلامت
خدمات مجالس
Artificial Intelligence Software Development
گن لاغری
تراوين
بدليجات
شبکه اجتماعی
تور آنتالیا
تيم طراحان رزبلاگ

آرشيو لينک ها ارسال لينک
جستجو در عناوین مطالب

آمار وبلاگ
رتبه
قابل توجه بازدیدکنندگان عزیز
اگر شما از طریق برچسب های سایت وارد آن شوید مطالبی که دارای آن برچسب هستند نمایش داده می شوند و ممکن است تمام مطالب نمایش داده نشوند. لذا برای مشاهده اخبار و مقالات و دیگر مطالب تازه به منوی موضوعات و یا صفحه نخست سایت مراجعه فرمایید.
با تشکر
نويسنده : alireza
دسته : شاتل ,


 

 

شاتل فضایی (به انگلیسی: Space Shuttle) آمریکا که اولین بار در سال ۱۹۸۱ پرتاب شد. نخستین سفینه قابل استفاده مجدد جهان بود. سه بخش اصلی آن مدارپیما، موشکهای تقویت کننده، و مخزن بیرونی سوخت (تنها مخزن سوخت آن که بعد از هر مأموریت قابل استفاده نیست) می‌باشد. کاشی‌های ویژه مقاوم در برابر گرما مانع از سوختن مدارپیما به هنگام بازگشت به جو زمین می‌شوند. بازوی قابل کنترل از راه دور تعبیه شده در مخزن محموله مدارپیما، می‌تواند ماهواره‌ها را در فضا قرار دهد؛ و همچون سکویی ثابت برای کار فضانوردان عمل کند.



پس از فضاپیماهای مرکوری، جمینی و آپولو (که ماه را فتح کرد)، آمریکایی‌ها به سراغ سفینه‌های رفت و برگشتی رفتند و بدین سان، شاتل‌های فضایی متولد شدند. شاتل‌ها تا ۷ مسافر و ۲۵ تن تجهیزات را در خود جای می‌دهند و زمان طولانی‌تری را در مدار زمین به سر می‌برند. آن‌ها همچنین به یک بازوی روباتیک مجهز هستند که به کمک آن می‌توانند ماهواره‌ها را به دام انداخته، اقدامات لازم را در مورد تعمیرات یا انتقال آن صورت دهند.

تاکنون هفت شاتل به نام‌های انترپرایز، راه یاب (پث فایندر)، کلمبیا، چلنجر، دیسکاوری، آتلانتیس و اِندِور ساخته شده که دو شاتل نخست، ناکامل و برای آزمایش‌ها و بررسی‌ها ساخته شده‌اند. از میان پنج شاتل بعدی نیز چلنجر و کلمبیا دچار سانحه شده‌اند و فقط سه شاتل دیسکاوری، آتلانتیس و اندیور مشغول فعالیت هستند. به دلیل دو سانحه که باعث کشته شدن ۱۴ فضانورد و از دست رفتن ۲ فضاپیمای شاتل شد، ناسا اعلام کرده که ناوگان شاتل را تا سال ۲۰۱۰ میلادی بازنشست خواهد کرد.

شاتل‌های فضایی بسیار هزینه‌بر هستند، به طوری که پرتاب آن فقط پانصد میلیون دلار هزینه در بر دارد و این، غیر از هزینه‌های نگهداری و تعمیرات آن است. همین هزینه‌های سنگین موجب شد تا روسیه از شاتل فضایی قدرتمند خود، بوران، استفاده نکند. بوران با قدرت حمل ۳۰ تن تجهیزات، و استفاده از امکانات ناوبری پیشرفته، یک سر و گردن بالاتر از همتای آمریکایی خود است؛ ولی به دلیل هزینه‌های بسیار بالا، روسیه از آن استفاده نکرده است.

اجزای شاتل:

مدارگرد، که گاهی به تنهایی شاتل فضایی خوانده می شود، همان وسیله هواپیماشکلی است که به زمین بازمی‌گردد و فرود می‌آید. بوسترهای پیشران جامد پس از فاز اولیه پرتاب جدا شده و در دریا سقوط می‌کنند تا دوباره مورد استفاده قرار گیرند. مخزن پیشران خارجی هم که معمولاً در تصاویر با رنگ نارنجی مشخص است، پس از فاز نهایی پرتاب از مدارگرد جدا شده و در جو متلاشی می‌شود. شاتل فضایی قادر است تا محموله 24400 کیلوگرمی را تا مدار 204 کیلومتری حمل کند. اگر محموله برای ایستگاه فضایی بین‌المللی باشد که در ارتفاع حدود 400 کیلومتری قرار دارد، این قابلیت حمل به 12500 کیلوگرم کاهش می‌یابد. برای مدار انتقالی زمین‌ثابت، قابلیت حمل محموله به 3810 کیلوگرم می‌رسد . این آمار برای شاتل‌های بعد از سانحه چلنجرارائه شده است. تا قبل از چلنجر، قابلیت حمل محموله حدود 15 درصد بیشتر بود که بعد از آن در جهت افزایش ایمنی عملیات‌ها این قابلیت حمل کاهش یافت [5]. البته مدارگردهای مختلف به لحاظ وزنی مقدار اندکی با هم متفاوتند که این مساله می‌تواند روی قابلیت حمل محموله موثر باشد. همچنین در طول بیش از دو دهه برنامه شاتل فضایی، وزن قسمت‌هایی از این وسیله مانند مخزن خارجی نیز چند بار کم شده است، که این مساله هم بر روی توانایی شاتل در حمل محموله موثر بوده است.


مدار گرد

وظیفه اصلی مدارگرد حمل فضانوردان و محموله‌ها به فضا و بازگرداندن آنها به زمین است. این بخش شاتل شبیه به یک هواپیما با دو بال دلتا و دمی عمودی است. مدارگرد به هنگام بازگشت به زمین درست مانند یک هواسُر عمل می‌کند و بدون هیچ‌گونه نیروی پیشران بر روی باند فرود می‌آید. مدارگرد از سه قسمت اصلی تشکیل شده است. در قسمت جلویی آن کابین کنترل و محل استقرار فضانوردان قرار دارد. قسمت میانی مدارگرد با دارا بودن فضایی خالی با طول زیاد، بستری برای حمل محموله‌ها است. در قسمت عقبی شاتل نیز سه موتور پیشران مایع قرار دارند که در هنگام پرتاب از مخزن سوخت خارجی تغذیه شده و بخشی از نیروی رانش مرحله اول و تمام نیروی مرحله دوم پرتاب را تامین می‌کنند. هر یک از این موتورها، نیروی رانشی معادل 1/2 میلیون نیوتن در خلاء و 67/1 میلیون نیوتن را در سطح دریا تامین می‌کنند. نسبت سوخت (هیدروژن مایع) به اکسیدکننده (اکسیژن مایع) در آنها 6 به 1 است. تمام مدارگردها دارای ابعاد کاملاً یکسانی هستند و تنها از نظر برخی ویژگی‌های سامانه‌ای با هم تفاوت دارند. مدل‌های جدیدتر به لحاظ سازه‌ای سبک‌تر شده‌اند و بنابراین قابلیت حمل سامانه و محموله آنها افزایش پیدا کرده است . همین تفاوت‌ها باعث می‌شود تا به لحاظ قابلیت ماموریت نیز تفاوت‌هایی داشته باشند. هر مدارگرد برای حمل 4 الی 7 فضانورد (که دو نفر آنها حتماً خلبان هستند) طراحی شده است. گرچه ماموریت با 8 فضانورد نیز تجربه شده است. مدارگردها قادر هستند در موارد اضطراری تا 11 نفر را نیز با خود به زمین بازگردانند هر مدارگرد دارای سامانه‌ای موسوم به [مانور مداری] است که برای مانورهای مداری آن در فضا طراحی شده است. این سامانه که در قسمت عقب (کنار دم) مدارگرد تعبیه شده، از دو موتور پیشران مایع هر یک با نیروی رانش 26700 نیوتن تشکیل شده است. در کنار این سامانه مداری، [سامانه کنترل عکس‌العملی] شامل 24 پیشرانه 3870 نیوتنی وچهار موتور ورنیه نیز بکار گرفته شده است. علاوه بر همه اینها، 14 پیشرانه فضایی ودو موتور ورنیه نیز در قسمت دماغه شاتل وجود دارند. همه این پیشرانه‌ها از پیشران مایع مونومتیل هیدرازین و تترا اکسید نیتروژن استفاده می‌کنند. سازه مدارگرد بیشتر از آلومینیوم ساخته شده است اما سازه‌های پشتیبان موتورهای راکتی آن بیشتر از آلیاژ تیتانیوم است. بازوی رباتی یا جایگذاری از راه دور نیز که قبلاً توضیح داده شد، یکی از ‌سامانه‌های جانبی مهم مدارگرد است که در طول بستر بار آن قراردارد. یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین بخش‌های مدارگرد، کاشی‌های عایق حرارتی هستند که در زیر بدنه، بال و دماغه شاتل به‌صورت سرتاسری نصب می‌شوند تا در هنگام ورود مجدد مدارگرد به زمین جلوی نفوذ حرارت چندین هزار درجه‌ای را به شاتل بگیرند. سانحه دوم شاتل فضایی به خاطر نقص به وجود آمده در یکی از همین عایق‌ها بود. طول دهانه بال مدارگرد 79/23 متر و طول بدنه آن 24/37 متر است. جنس سازه اصلی تشکیل دهنده مدارگرد عمدتا از آلومینیوم است اما سازه پشتیبان سامانه پیشرانش آن از آلیاژ تیتانیوم ساخته شده است.


بوستر سوخت جامد

دو بوستر پیشران جامد شاتل فضایی به رنگ سفید بوده و در طرفین مخزن خارجی نصب می‌شوند. این دو بوستر نقش اصلی را در مرحله اول پرتاب شاتل فضایی بر عهده دارند. بوسترها پس از حدود 2 دقیقه و در ارتفاع حدود 45700 متری (150000 پایی) از سامانه جدا می‌شوند و وسیله به کمک چتر در اقیانوس سقوط می‌کنند و سپس به وسیله یدک‌کش‌های مخصوصی از آب گرفته شده و جهت بازیافت و استفاده مجدد مورد استفاده قرار می‌گیرند. پیشران بوسترها از نوع جامد است. 16 درصد پودر آلومینیوم اتمیزه شده به عنوان سوخت، 8/69 درصد پرکلرات آلومینیوم به عنوان اکسیدکننده، 2/0 درصد اکسید آهن به عنوان کاتالیزور، 12 درصد اسید اکریلونیت به عنوان بایندر و 2 درصد اپوکسی به عنوان ماده مخصوص پخت، ترکیبات این پیشران را تشکیل می‌دهند . هر بوستر در راستای طولی از پنج قسمت مجزا تشکیل شده که در هنگام آماده‌سازی برای پرتاب مونتاژ می‌شوند. در قسمت نوک بوسترها چند موتور راکتی کوچک در جهت معکوس تعبیه شده که در هنگام جدایش عمل می‌کنند. بوسترها با استفاده از سامانه نازل متحرک خود، در کنترل کل شاتل در مرحله اول پرتاب نیز نقش ایفا می‌کنند. علت اصلی بروز سانحه چلنجر، نقص در یکی از اورینگ‌های ([واشر عایق حلقه‌ای]) عایق بخش انتهایی یکی از بوسترها بود. بعد از این حادثه، تغییرات زیادی به لحاظ مهندسی در سامانه بوسترها صورت پذیرفت.


مخزن پیشران خارجی

مخزن پیشران مایع خارجی، محفظه‌ای است برای نگهداری هیدروژن و اکسیژن مایع که در موتورهای راکتی پیشران مایع نصب شده در پشت مدارگرد، تزریق می‌شوند. این مخزن عظیم در اولین شاتل‌ها سفیدرنگ بود. اما بعد از این که مشخص شد این رنگ هیچ اثر مثبت مکانیکی بر روی مخزن ندارد، از رنگ زدن آن خودداری شد و بدین ترتیب، 272 کیلوگرم از وزن آن کاسته شد. رنگ نارنجی این مخزن مربوط به رنگ پرایمر آن است . پس از جدایش بوسترها در انتهای مرحله اول پرتاب و در ارتفاع 45 کیلومتری، مدارگرد با استفاده از پیشران موجود در این مخزن، تا ارتفاع 113 کیلومتری بالا می‌رود. حدود 5/8 دقیقه بعد از لحظه پرتاب (10 ثانیه بعد از خاموشی موتورهای راکتی عقبی مدارگرد، این مخزن جدا و در هوا متلاشی می‌شود و برخی بقایای آن در اقیانوس هند یا اطلس سقوط می‌کنند. این مخزن حاوی 5/1 میلیون لیتر اکسیژن مایع و 5/0 میلیون لیتر هیدروژن مایع در هنگام پرتاب است. پوسته مخزن با ضخامت 5/2 سانتی‌متر، پوششی از فومِ [پلی‌ایزو‌سیانورات] دارد. جنس مخازن هیدروژن و اکسیژن آن از آلومینیوم 2090 و 2195 است که برای نگهداری مایعات [کرایژنیک] بسیار مناسب است. مخازن اکسیژن و هیدروژن آن به گونه‌ای طراحی شده است که جلوی تلاطم مایعات داخل آنها را می‌گیرند. طول این مخزن 9/46 متر و قطر آن 4/8 متر است. وزن خالی آن بارها دستخوش تغییر شده اما حدوداً 26 تن است . سازه مخزن به نوعی رابط و پشتیبانی برای کل مجموعه است.

آزمایشگاه فضایی فاجعه‌های شاتل


فاجعه چلنجر 

در ۲۸ ژانویه سال ۱۹۸۶ میلیونها بیننده تلویزیون در سراسر جهان با وحشت شاهد انفجار شاتل فضایی چلنجر در کمتر از ۲ دقیقه بعد از پرتابش بودند این شاتل کاملاً منهدم شد و همه ۷ فضانورد آن کشته شدند. یکی از آن فضانوردان به نام کریستیا مک‌آلیف اولین معلمی بود که به فضا سفر می‌کرد. بررسی درباره این فاجعه آشکار نمود که عایق میان ۲ بخش موشکهای تقویت کننده جدا شده، باعث نشت گاز و آتش‌گیری سفینه شده بود. پس از این حادثه برنامه فضایی شاتل به مدت سه سال متوقف شد تا ایمنی آن بهبود یابد.


فاجعه کلمبیا 

در سال ۲۰۰۳ میلادی، شاتل کلمبیا هنگام بازگشت به زمین به خاطر آسیب دیدگی یکی از بالها منفجر شد و تمامی ۷ فضانورد آن کشته شدند. پس از این ۲ سانحه، ناسا اعلام کرد که فضاپیماهای شاتل را در سال ۲۰۱۰ بازنشست خواهد کرد.


آزمایشگاه فضایی آزمایشگاه ویژه‌ای است که درون مخزن محموله مدارپیما جای می‌گیرد تا با ایجاد فضای اضافی دانشمندان بتوانند در فضا آزمایش کنند این آزمایشگاه بنا به نوع آزمایشهای هر سفر مجهز می‌شود آزمایشگاه فضایی همچنین بخش‌های روبازی دارد که برای مطالعه فضا و زمین هستند این آزمایشگاه متراکم از طریق مجرای هوابند به مدارپیما متصل می‌شود.

تمامی مدارپیماها نامگذاری شده‌اند اولین آنها به نام انترپرایز از نام سفینه فضایی مجموعه تلویزیونی پیشتازان فضا (استارترک) اقتباس شد انترپرایز برای مقاصد آزمایشگاهی ساخته شده بود ولی هیچگاه به مدار نرفت هر چند که چندین بار در بالای یک فروند بوئینگ ۷۴۷ پرواز کرد در سال ۱۹۷۷ انترپرایز از ارتفاع ۶۷۰۰ متری (۲۲هزار پایی) رها شد و سالم به زمین نشست. ناوگان کنونی شامل سه مدارپیمای دیسکاوری، آتلانتیس و اندیور است.

 

 


برچسب : شاتل چیست؟ ,شاتل ,نجوم و فضانوردي ,نجوم ,فضانوردي ,جديدترين مطالب نجوم ,جديدترين مطالب فضا ,جديدترين مطالب فضانوردي ,جديدترين اخبار نجوم ,جديدترين اخبار فضا ,جديدترين اخبار فضانوردي ,آخرين اخبار فضا ,آخرين اخبار فضانوردي ,آخرين اخبار نجوم ,آخرين اخبار کيهان ,خورشيد ,منظومه شمسي ,عطارد ,زهره ,ونوس ,تير ,زمين ,سياره ما ,مريخ ,مارس ,بهرام ,مجله دانشمند ,www.netspace.rozblog.com ,news space ,مشتري ,زاوش ,برجيس ,زحل ,ساتورن ,ژوپيتر ,کيوان ,اورانوس ,نپتون ,پلوتو ,سدنا ,منظومه ما ,کيهان ,جديدترين مطالب کيهان ,جديدترين اخبار فضايي ,تازه ترين اخبار فضايي ,ستاره ,کهکشان ,ماهواره ,ناسا ,شاتل فضايي ,ستاره دنباله دار ,فيلم ,فيلم نجوم ,فيلم فضانوردي ,فيلم ستاره شناسي ,ويديو ,فيلم کيهان ,فيلم سيارات ,فيلم منظومه شمسي ,فيلم خورشيد ,عکس ,عکس سيارات ,عکس کيهان ,عکس جهان هستي ,عکس نجوم ,فضاپيما ,سکوي پرتاب نجوم و فضانوردي ,سکوي پرتاب ,
چهارشنبه 03 خرداد 1391
ارسال نظر براي اين مطلب
اين نظر توسط سینا در تاريخ 1348/10/11 و 13:26 دقيقه ارسال شده است

Ba arezooye movafaghiat barat omidvaram hamishe movafagh bashi.

شکلک
پاسخ : بسیار ممنونم


کد امنیتی رفرش
آمار کاربران

رمز عبور را فراموش کردم ؟
آمار مطالب
کل مطالب : 157
کل نظرات : 41

آمار بازديد
بازديد امروز : 107 نفر
بارديد ديروز : 119 نفر
ورودي گوگل امروز : 0 نفر
ورودي گوگل ديروز : 0 نفر
بازديد هفته : 226 نفر
بازديد ماه : 464 نفر
بازديد سال : 5,911 نفر
بازديد کلي : 260,794 نفر

وضيعت آنلاين
افراد آنلاين : 2 نفر
امكانات سايت